مهار کنندههای گیرندههای آنژیوتانسین II (مانند لوزارتان و والزارتان)
مهار کنندههای گیرندههای آنژیوتانسین II
آنژیوتانسین II چیست؟
آنژیوتانسین II در بدن چه عملکردی دارد؟
مهار کنندههای گیرنده آنژیوتانسین II چه مصارفی دارند؟
انواع مهار کننده های گیرنده های آنژیوتانسین II
مهار کنندههای گیرنده آنژیوتانسینII چگونه مصرف میشوند؟
مدت مصرف این داروها (ARBs) چقدر است؟
عوارض این داروها (ARBs) چیست؟
آیا میتوان در دوران بارداری این داروها (ARBs) را مصرف کرد؟
آیا این داروها (ARBs) با داروهای دیگر تداخل دارویی دارند؟
آیا در زمان استفاده از این داروها (ARBs)، پرهیز غذایی خاصی لازم است؟
مهار کنندههای گیرندههای آنژیوتانسین II
مهار کنندههای گیرندههای آنژیوتانسین II تاثیرات آنژیوتانسین را در بدن کاهش میدهند. آنژیوتانسین پروتئینی است که با تنگ کردن رگها باعث افزایش فشارخون میشود. مهار کنندههای گیرندههای آنژیوتانسین همچنین برای درمان نارسایی قلبی و کلیوی و پایین آوردن احتمال سکتههای قلبی و مغزی استفاده میشوند. این دارو با رفع انقباض رگها به جریان آهسته تر خون کمک میکند.
آنژیوتانسین II چیست؟
آنژیوتانسین II نوعی پروتئین است، آنژیوتانسین نوعی از این پروتئین در کبد ساخته میشود، آنزیم های کلیوی با شکست این پروتئین آن را به آنژیوتانسین I تبدیل میکنند، آنژیوتانسین I با جریان خون به ریه ها رفته و در آنجا آنزیمها آن را به آنژیوتانسین II تبدیل میکنند.
آنژیوتانسین II در بدن چه عملکردی دارد؟
آنژیوتانسین II در بدن همه افراد تولید میشود و نقش مهمی در بدن ایفا میکند، اما در بدن بعضی از افراد به دلایل ژنتیکی و یا بیماریهای قلبی و یا مشکلات دیگر مقادیر بیش از حد طبیعی از این پروتئین ساخته میشود. مقادیر اضافی آنژیوتانسین II در بدن موجب موارد زیر میشود:
- تنگ شدن رگ ها و بالا رفتن فشار خون
- با تحریک غدد فوق کلیه باعث ترشح آلدوسترون میشود، آلدوسترون باعث تجمع سدیم در بدن و ایجاد ادم و تورم در بدن شده و همچنین موجب دفع پتاسیم از بدن میشود.
- با تحریک سیستم عصبی موجب تشنگی و تمایل به خوردن خوراکی و غذاهای نمکی میشود. مصرف بیش از حد نمک باعث جذب آب بیشتر و ورم در بدن میشود.
- با افزایش جذب آب بیشتر توسط کلیه ها باعث افزایش حجم خون و افزایش فشار خون میشود.
مهار کنندههای گیرندههای آنژیوتانسین II با پیوند با گیرندههای آنژیوتانسین II و پر کردن ظرفیت پیوند آنها مانع از عملکرد آنژیوتانسینII شده و این فرایند به کاهش فشار خون میانجامد.
مهار کنندههای گیرنده آنژیوتانسین II چه مصارفی دارند؟
- با ریلکس کردن رگها به کاهش فشار خون کمک میکنند.
- احتمال بروز حملههای قلبی را کاهش میدهند.
- با کمک به پمپاژ بهتر خون در بدن به درمان نارسایی قلبی کمک میکنند.
- با گشاد کردن رگها و جریان بهتر خون و لختههای خون مانع از سکتههای مغزی میشوند.
- التهابات کبدی و کبد چرب را کاهش میدهند.
- آسیبهای کلیوی بویژه آنهایی که در اثر دیابت ایجاد شدهاند را کاهش میدهند.
انواع مهار کننده های گیرنده های آنژیوتانسین II
- آزیلسارتان مدوکسومیل
- کاندسارتان
- اپروسارتان مسیلات
- ایربسارتان
- لوزارتان
- اولمزارتان
- تلمیزارتان
- والزارتان
مهار کنندههای گیرنده آنژیوتانسینII چگونه مصرف میشوند؟
این داروها به صورت قرص و بسته به نوعشان یک یا دو بار در روز مصرف میشوند.
مدت مصرف این داروها (ARBs) چقدر است؟
معمولا با قطع مصرف داروهای فشار خون، فشار مجددا بالا میرود، مصرف این داروها معمولا همیشگی بوده و توصیه به قطع مصرف آنها پس از زمان معین نمیشود.
عوارض این داروها (ARBs) چیست؟
معمولا پزشکان این داروها را بجای داروهای دسته بازدارنده ACE که آنزیمهای تغییر دهنده آنژیوتانسین هستند، تجویز میکنند، چون این داروها نسبت به داروهای دسته بازدارندهACE عوارض کمتری دارند.
رایج ترین عارضه مصرف این داروها سرگیجه است. در موارد محدودی این داروها روی جریان خون در کلیهها تاثیر میگذارند، بیماریهای عروق کلیوی این مساله را تشدید میکنند. در این صورت باید تست های دوره ای خون برای بررسی عملکرد کلیهها انجام شود.
آیا میتوان در دوران بارداری این داروها (ARBs) را مصرف کرد؟
خیر. این داروها و داروهای دسته بازدارندهACE میتوانند اختلالات جدی در طول بارداری ایجاد کنند. این داروها ریسک موارد زیر را افزایش میدهند:
- نقایص هنگام تولد
- افزایش پتاسیم خون
- نارسایی کلیوی
- کاهش فشار خون
- مرگ جنین
اگر پیش از بارداری فشار خون بالا داشته باشید و یا بعد از بارداری دچار آن شده باشید پزشک متخصص داروی فشار خون ایمن تری برای شما و جنین شما تجویز خواهد کرد.
آیا این داروها (ARBs) با داروهای دیگر تداخل دارویی دارند؟
در صورت مصرف داروهای فشار خون میبایست پزشک خود را از مصرف داروهای دیگر مانند داروهای بدون نسخه و مکملها مطلع کنید. بعضی از داروها مانند داروهای ضد حساسیت، داروهای سرماخوردگی و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدیNSAIDs) ) میتوانند باعث افزایش فشار خون شوند و روی عملکرد این داروها ARBs)) تاثیر بگذارند.
این داروها همچنین ممکن است باعث افزایش مقادیر پتاسیم در خون شوند. بنابراین مصرف مکملهای محتوای پتاسیم ویا داروهای مدر مانند اپلرنون که مقدار ادرار را افزایش داده اما از دفع پتاسیم اضافی جلوگیری میکنند همراه با این داروها مجاز نیست. مقدار بیش از اندازه پتاسیم در خون باعث ضربان قلب نامنظم و دیگر مشکلات قلبی میشود.
آیا در زمان استفاده از این داروها (ARBs) ، پرهیز غذایی خاصی لازم است؟
در زمان مصرف این داروها اگر رژیم غذایی کمنمک را دنبال میکنید باید از جایگزین کردن نمک با ترکیبات پتاسیم-کلرید خودداری کنید.
مصرف منظم مشروبات الکلی با درصد بالای الکل باعث تشدید فشار خون بالا میشود. اما مصرف مقادیر کم نوشیدنیهای الکلی همراه با این داروها میتواند باعث افت فشار خون و حتی از حال رفتن شود.