هولتر ریتم

مرور کلی

هولتر ریتم، یک وسیله کوچک است که به شکل‌های مختلف وجود داشته و از روی پوست، به بدن متصل می‌شود و در یک بازه زمانی با فرد همراه بوده و ضربان قلبی فرد را در خود ذخیره می‌کند. این وسیله معمولا یک یا دو روز و در بعضی موارد تا یک یا دو هفته نیز با فرد همراه است و در این مدت تمام ضربان‌های قلب فرد را در خود ثبت می‌کند.
پس از جدا شدن از بدن، پزشک از طریق اتصال هولتر به کامپیوتر، تمام ضربان‌های ذخیره‌شده را بررسی می‌کند تا اگر اختلالی در ریتم و ضربان قلب وجود داشت، تشخیص‌دهد.
انواع ساده‌تر و قدیمی‌تر این دستگاه، معمولا چند سیم دارد که با الکترود که چسبی کوچک به انداره یک سکه می‌باشد، به جاهای مختلف سینه متصل می‌شود و دستگاهی نیز به اندازه کمی بزرگ تر از یک تلفن همراه به فرد متصل می‌شود. و در انواع جدیدتر، فقط یک وسیله کوچک به اندازه یک سکه بدون سیم روی سینه فرد متصل می‌‌شود و همان وسیله، بدون نیاز به سیم، ریتم قلب را ثبت می‌کند.

 

چرا این تست انجام می‌شود؟
وقتی فرد علائمی داشته‌باشد که ممکن است ناشی از اختلالات در تعداد یا ریتم ضربان قلب باشد و در نوار قلب ساده، علت آن دیده نشود، ممکن است هولتر ریتم درخواست شود تا در بازه زمانی بیشتری، ضربان و ریتم قلب کنترل‌شود. این علائم شامل این موارد هستند:

  • تپش قلب
  • سرگیجه
  • حمله سنکوپ یا غش
  • سکته‌های مغزی و مشکلات دیگر مغزی که ممکن است ناشی از مشکلات قلبی باشد و بیمار توسط متخصص مغز و اعصاب برای بررسی ریتم ارجاع می‌شود.

هولتر ریتم
هولتر ریتم

خطرات تست:

هولتر ریتم، یک تست کاملا ساده بوده و انجام آن هیچ خطری ندارد. فقط ممکن است در محل چسباندن الکترودها یا چسبی که هولتر با آن به سینه چسبیده می‌شود، کمی حساسیت و قرمزی روی پوست ایجاد شود.

البته در بیشتر نمونه‌های این دستگاه، وسیله نباید خیس شود و به همین خاطر فرد در طول مدت بسته بودن هولتر، نباید به حمام یا استخر برود. اما انواع جدید تر این دستگاه، ضد آب بوده و فرد امکان حمام رفتن را نیز دارد.

همچنین با توجه به اینکه ابزارهای الکتریکی و الکترونیکی دیگر، ممکن است باعث تداخل با ثبت اطلاعات توسط این دستگاه شوند، توصیه می‌شود در مدت بسته بودن هولتر، وسایلی مانند آهن ربا، مایکروویو، پتوهای برقی، ریش تراش و موبایل و پخش کننده‌های موسیقی، خیلی نزدیک به دستگاه نباشند و در صورت امکان حداقل پانزده سانتی‌متر فاصله هولتر با آنها رعایت‌شود.

 

این تست چه آمادگی‌های نیاز دارد؟

بهتر است قبل از بستن هولترریتم، فرد دوش گرفته‌باشد که هم اطلاعات ریتم قلب دقیق‌تر ثبت ‌شود و هم در طول بسته بودن هولتر، نیاز به حمام‌رفتن نباشد. همچنین با توجه به اینکه الکترودها و یا در فرم‌های جدید کل وسیله که اندازه یک سکه هستند، با یک چسب کوچک به سینه چسبیده می‌شوند، بهتر است در آقایان اگر موهای سینه زیاد هستند تراشیده شوند تا هم وسیله با استحکام بیشتری به پوست چسبیده‌شود و هم اطلاعات، بدون پارازیت و شفاف ثبت‌شوند.

همچنین ممکن است به شما برگه‌ای داده‌شود که در آن ساعت خواب وبیداری یا فعالیت‌های مختلف و همچنین علائم خود شامل تپش قلب، درد سینه، تنگی نفس و یا سرگیجه و غش را در صورت بروز ثبت کنید.

پس از بستن هولترریتم و دادن توضیحات لازم، شما به زندگی عادی خود باز می‌گردید، و در مدت بسته بودن هولتر، توصیه می‌شود مانند روزهای دیگر، فعالیت معمول روزمره خود را داشته‌باشید.

 

نتایج تست:

پس از پایان زمان توصیه شده، به نزد پزشک خود برگشته و دستگاه از شما جدا می‌شود و پس از وصل‌کردن هولتر به کامپیوتر، کلیه اطلاعات مربوط به ضربان و ریتم قلب شما، توسط پزشک مشاهده و مرور می‌شود. همچنین با علائمی که ممکن است شما گزارش کرده‌باشید، ارتباط داده‌شده و نهایتا ممکن است علت علائم شما، به صورت اختلالاتی در تعداد و ریتم ضربان قلب دیده‌شود. همچنین ممکن است با این تست، تشخیص بیماری شما، همچنان نامشخص باقی‌بماند که در آن صورت براساس نوع و شدت علائم، ممکن است تست‌های دیگری درخواست شود.

 

نویسنده: دکتر حسن ریاحی
آخرین به روز رسانی: مهرماه ۱۳۹۶